Китайският президент Си Дзинпин завърши държавното си посещение в Москва и напусна Русия в сряда сутринта, съобщава кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

Самолетът му отпътува от летище Внуково-2 в края на двудневната програма от разговори между китайския лидер и руския му колега Владимир Путин очи в очи и в широк състав от делегации. Русия стана първата страна, посетена от Си Дзинпин, след като бе преизбран на 10 март за трети мандат от Общокитайското събрание на народните представители (парламента).

По случай заминаването на китайския президент на летището се проведе тържествена церемония. Бяха издигнати националните знамена на Китай и Русия, прозвучаха химните на двете страни. Китайският лидер стигна до самолета по червения килим под музикалния съпровод на военен оркестър. Руският вицепремиер Дмитрий Чернишенко, руският заместник външен министър Андрей Руденко и други официални лица изпратиха високия гост до стълбите на самолета.

Държавното посещение на Си Дзинпин в Русия започна в понеделник. На неформална среща с Путин китайският лидер покани руския си колега да посети Китай през 2023 г. В резултат на разговорите на високо ниво беше публикувано съвместно изявление на Руската федерация и Китай относно задълбочаването на отношенията на всестранно партньорство и стратегическо сътрудничество.