Френски дипломат, който е присъствал на срещата на френския президент Еманюел Макрон с китайския му колега Си Дзинпин в Пекин, разкри пред AFP, че китайският лидер е готов да се обади на украинския президент Володимир Зеленски, "когато му дойде времето“.

Събеседникът на агенцията казва още, че френският президент е призовал Си да не доставя на Русия нищо, което тя може да използва в украинския конфликт. Събеседникът не говори за реакцията на китайския президент на това искане.

На 13 март, преди посещението на Си в Москва, The Wall Street Journal съобщи, че китайският президент възнамерява да се обади или да проведе онлайн среща със Зеленски след срещата с руския президент Владимир Путин. Впоследствие не беше съобщено за такъв разговор.

На 25 март Володимир Зеленски обяви, че е поискал от Пекин официална среща. Четири дни по-късно, на 29 март, китайското външно министерство обаяви, че "не може да предостави никаква информация" относно срещата между ръководителите на Китай и Украйна.

Що се отнася до доставките на китайски оръжия за Русия, източници на CNN и The Wall Street Journal съобщиха на 25 февруари, че Китай възнамерява да изпрати дронове, артилерия и боеприпаси на Руската федерация. Китайското външно министерство нарече тази информация "спекулации на НАТО" и призова страните от Алианса "наистина да направят нещо" за постигане на мир.