Президентът на Китай Си Дзинпин съобщи във вторник, че е поканил руския си колега Владимир Путин на визита в Пекин още тази година, предава ТАСС.

"Вчера поканих президента Путин да посети Китай в удобно за него време тази година, тъй като тази година Китай ще бъде домакин на третия международен форум в рамките на (инициативата) "Един пояс, един път“. Президентът Путин взе участие в предишните два форума“, заяви Си Дзинпин по време на среща с руския премиер Михаил Мишустин.

Китайският президент също покани ръководителя на руското правителство да посети Китай възможно най-скоро, за да установи близки отношения с китайските си колеги. "Каня ви да посетите Китай възможно най-скоро, за да установите тесни връзки с новия премиер на Държавния съвет Ли Цян“, отбеляза той. Мишустин прие поканата на Си Дзинпин.

Според Си Дзинпин е необходимо да се възстанови механизмът на редовни срещи между правителствените ръководители на двете страни. Китайският президент отбеляза също, че има и други механизми за двустранно сътрудничество, които трябва да бъдат активирани през тази година.

"Един пояс, един път“

Както отбеляза китайският лидер, инициативата "Един пояс, един път“ винаги е била "важна област на сътрудничество в контактите между Китай и Русия“.

Миналия ноември китайският президент на 29-ата неформална среща на икономическите лидери на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Банкок заяви, че Китай ще проучи възможността за провеждане на третия международен форум "Един пояс – един път“ през 2023 г. Първият форум "Един пояс, един път“ се проведе в Пекин през май 2017 г. с участието на висши служители от Русия, Китай и 28 страни от Евразия, Африка и Латинска Америка. Вторият форум се проведе в китайската столица през април 2019 г.

Инициативата "Един пояс, един път“ е концепция, предложена през 2013 г. от Си Дзинпин, чиято цел е да активизира международната търговия и инвестиционни проекти, включващи повече държави и да използва капитала на заинтересованите държави. Към него вече са се присъединили над 150 държави и международни организации.