Британският вестник The Independent споделя любопитна подробност за резултатите от преговорите между държавния глава на САЩ Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин в Сан Франциско. По данни на изданието последният е намекнал, че страната му е готова да изпрати панди обратно в САЩ като "пратеници на приятелството“.

Съответното изказване Си е направил по време на вечеря с представители на бизнеса. По-специално китайският лидер е отбелязал, че пандите са "пратеници на приятелството между китайския и американския народ“.

"Готови сме да продължим сътрудничеството си със САЩ за опазването на пандите и да направим всичко възможно, за да отговорим на желанията на калифорнийците за задълбочаване на приятелските връзки между нашите два народа“, цитира изданието думите на Си.

В същото време китайският президент не е уточнил кога и къде може да бъдат предоставени пандите, но е възможно следващата двойка да пристигне в Калифорния, вероятно в Сан Диего.

"Изявлението бе направено, след като три големи панди – Мей Сян, Тиен Тиен и тяхното малко Сяо Джи – бяха върнати в Китай от националния зоопарк във Вашингтон“, уточняват от редакцията. Отбелязва се, че мечките отдавна са символ на американо-китайските връзки и за първи път са дарени на зоопарка от Пекин през 1972 г. Впоследствие Китай дава пандите под наем на други американски зоологически градини.

Двойката панди бяха транспортирани в САЩ през 2000-та година. Малкото им се роди 20 години по-късно. Наскоро, на 8 ноември 2023 г., животните бяха преместени в Чънду.

"Казаха ми, че много американци, особено деца, наистина не искали да се разделят с пандите и отишли ​​в зоологическата градина, за да ги изпратят“, е заявил Си Дзинпин. Той е добавил, че е научил за зоологическата градина в Сан Диего и хората в Калифорния, които "очакват с нетърпение завръщането на пандите“.