Президентът на Китай Си Дзинпин откри в неделя XX Национален конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) в Пекин, като обеща да поеме контрола над Тайван според политиката "една държава, две системи“, пише "Анадолската агенция“, като се позовава на китайските държавни медии.

В реч пред близо 2300 членове на партията в Голямата зала на народа в Пекин китайският президент каза: "Разрешаването на тайванския въпрос е въпрос на китайците, въпрос, който трябва да бъде решен от китайците“.

"Ще продължим да се стремим към мирно обединение с най-голяма искреност и максимални усилия, но никога няма да обещаем да се откажем от използването на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки. Това е насочено единствено към намесата на външни сили и малкото сепаратисти, търсещи "независимост на Тайван“ и техните сепаратистки дейности; това в никакъв случай не е насочено към нашите тайвански сънародници“, цитират държавните медии думите на президента.

"Винаги сме показвали уважение и грижа към нашите тайвански сънародници и сме работили, за да им осигурим ползи. Ще продължим да насърчаваме икономическия и културен обмен и сътрудничество през пролива“, заяви Си. "Политиката "Една държава, две системи“ е голяма иновация на социализма с китайска специфика. Това се оказа най-доброто институционално споразумение за осигуряване на устойчив просперитет и стабилност в Хонконг и Макао след завръщането им в родината“.

"Тази политика трябва да се спазва в дългосрочен план“, подчерта президентът.

Срещата на върха се провежда на всеки пет години, където партийните делегати решават бъдещи политики и гласуват политически назначения.

"Ние напълно, вярно и решително ще прилагаме политиката "Една държава, две системи“, според която хората от Хонконг управляват Хонконг, а хората от Макао управляват Макао, и двете с висока степен на автономия. Ние ще останем ангажирани със законово управление в Хонконг и Макао“, каза Си.

Той също изброи основните принципи за изграждането на "модерен социалистически Китай“ във всички отношения.

"В предстоящото пътешествие трябва твърдо да се придържаме към основните принципи на поддържане и укрепване на цялостното лидерство на партията, следване на пътя на социализма с китайски характеристики, прилагане на философия за развитие, ориентирана към хората, оставайки ангажирани със задълбочаването на реформите и отварянето, като също така запазим и в бъдеще нашия боен дух“, каза Си.

"Бъдещето ни е светло, но все още ни предстои дълъг път“, заяви той.

Важната среща на върха се провежда в момент, когато САЩ виждат Китай като свой основен съперник и обмислят стъпки за премахване на зависимостта от китайските вериги за доставки. Двете нации държат съответно двете най-големи икономики в света и имат могъщи военни сили, отбелязва "Анадолската агенция“.

Това се случва и на фона на подновеното напрежение в Тайванския проток, тъй като Вашингтон изпрати със самолет председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на необявено пътуване до самоуправляващия се остров, което Пекин видя като най-голямата провокация от страна на Запада.

Китай смята Тайван за своя провинция, но Тайпе настоява за независимост от 1949 г., като поддържа независими дипломатически отношения с 14 държави.