В неделя Китай назначи санкциониран от САЩ генерал за нов министър на отбраната, съобщава CNN. Законодателният орган на страната единодушно потвърди назначаването на генерал Ли Шанфу, ветеран от кампанията за модернизация на Народната освободителна армия, по време на сесия в неделя.

Експерти заяви, че назначаването ще бъде наблюдавано отблизо от Вашингтон, като се има предвид миналото на Ли, въпреки че постът се разглежда като предимно дипломатичен и церемониален.

През 2018 г. администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп санкционира Ли и службата за развитие на оборудването на Китай – който той ръководеше по това време – за закупуване на руски оръжия, включително боен самолет Су-35 и система за противовъздушна отбрана С-400.

Назначаването му беше едно от поредицата, потвърдени от Общокитайското събрание на народните представители по време на неделното му заседание. Други висши назначения включват четирима нови вицепремиери – Дин Цецян, Хе Лифен, Жан Гуоджин и Лиу Гуожон.

След номинирането им от новия премиер Ли Цян, и четиримата ще служат като вицепремиери в Държавния съвет, органът, отговорен за съживяването на китайската икономика след три години на строги ограничения без Covid.

Назначаването на Ли Шанфу за министър на отбраната идва във време на все по-обтегнати отношения между Пекин и Вашингтон.

През 2016 г. Ли беше назначен за заместник-командващ на тогавашните нови сили за стратегическа поддръжка на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК), елитен орган, натоварен със задачата да ускори развитието на китайските способности за космическа и кибервойна. След това той беше назначен за ръководител на отдела за развитие на оборудването на Централната военна комисия, управляващият отбранителен орган на Китай, ръководен от лидера на страната Си Дзинпин.

Експерти по отбраната казаха, че историята на Ли като технократ и аерокосмически инженер, който е работил в сателитната програма на Китай, ще играе ключова роля в новата му роля.