Политическото решение на конфликта в Украйна е в най-добрия интерес на Европа. Това заяви в четвъртък китайският президент Си Дзинпин на среща в Пекин с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Разрешаването на украинската криза с политически средства е най-вече в интерес на Европа и всички страни от Евразия“, цитира Китайската централна телевизия (CCTV) държавния глава.

По думите му Китай се надява на мирно съжителство и обективно отношение от ЕС. "Надяваме се, че механизмите и страните на ЕС ще формират обективна и надеждна представа за Китай и твърдо ще се придържат към мирното съжителство в политиката си спрямо Китай“, каза той.

Според Централната китайска телевизия страните са обменили мнения относно украинската криза. "Китай подкрепя ЕС в увеличаването на [ролята] на неговото посредничество [в Украйна] и очаква с нетърпение изграждането на балансирана, ефективна и устойчива европейска архитектура за сигурност. Китай винаги е бил на страната на мира и ще продължи да играе конструктивна роля по свой собствен начин“, заяви Си Дзинпин.

В разговора с ръководителя на Европейския съвет той е призовал за избягване на ескалация в Украйна. "В настоящата ситуация е необходимо да се избягва ескалация и разширяване на кризата, да продължим да насърчаваме мира и преговорите“, каза той.

Китайският лидер отбеляза необходимостта да се контролират страничните ефекти от украинската криза и да се внимава за рисковете от блокова конфронтация.

Мишел пристигна в Пекин на 1 декември. Очаква се той да проведе срещи и с китайския премиер Ли Къцян и с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Ли Джаншу.