Руският президент Владимир Путин заяви, че разбира, че Си Дзинпин има въпроси и опасения относно ситуацията в Украйна, но похвали китайския лидер за това, което според него е "балансирана" позиция по конфликта, предаде Reuters.

По време на първата им лична среща след войната Си Дзинпин заяви, че е много щастлив да се срещне отново с "моя стар приятел", след като Путин посочи, че грубите опити на САЩ да създадат еднополюсен свят ще се провалят.

"Високо ценим балансираната позиция на нашите китайски приятели, когато става въпрос за кризата в Украйна", каза Путин на китайския държавен глава.

"Разбираме вашите въпроси и загриженост по този въпрос. По време на днешната среща, разбира се, ще обясним нашата позиция".

Последният път, когато Си Дзинпин и Путин се срещнаха лично, само няколко седмици преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари, те обявиха партньорство без граници и обещаха да си сътрудничат повече срещу Запада.

Партньорството между Си Дзинпин и Путин се смята за едно от най-значимите събития в геополитиката след грандиозния възход на Китай през последните 40 години.

"Пред лицето на промените в света, в нашето време и в историята, Китай е готов да работи с Русия, за да играе водеща роля в демонстрирането на отговорността на големите сили и да вдъхне стабилност и положителна енергия в един размирен свят", каза китайският лидер на Путин.