Китай е избрал свой собствен път на развитие, в който модернизацията е централна, но модернизацията в китайското разбиране не означава вестернизация, заяви китайският президент Си Дзинпин по време на среща с президента на Танзания Самия Хасан Сулуху в Пекин, предава РИА Новости.

"Отсега нататък централната задача на Китайската комунистическа партия е да обедини и ръководи представители на всички етнически групи от цялата страна, да изгради силна модерна социалистическа държава, да реализира целите на втория век, чрез модернизация с китайска специфика, осъществявайки голямото подмладяване на китайската нация. Модернизацията не означава вестернизация“, обясни Си Дзинпин, цитиран от китайското външно министерство.

Според него Китай е избрал път на развитие, който отговаря на неговите национални особености, а модернизацията с китайска специфика "съответства на китайските реалности и има китайски характеристики“.

Конгресът на КПК се проведе в Пекин на 16-22 октомври, ден след приключването му се проведе първият пленум на 20-ия Централен комитет на КПК, на който Си Дзинпин беше избран за генерален секретар на ЦК на КПК за трети мандат. В първата си реч след преизбирането Си Дзинпин каза, че Китай тръгва по нов път на изграждане на модерна социалистическа държава и ще продължи да извършва модернизация с китайски характеристики, за да постигне голямото подмладяване на китайската нация.