Нито една държава на глобалната сцена няма решаващ глас, който да определя целия съществуващ световен ред, пише китайският президент Си Дзинпин в статия за вестник "Российская газета“, публикувана в навечерието на посещението му в Москва.

"Международната общност ясно осъзнава, че нито една страна в света не превъзхожда всички останали. Няма универсален модел на управление и няма световен ред, където решаващата дума да принадлежи на отделна страна. Солидарност и мир на планетата без разделения и сътресения отговарят на общите интереси на цялото човечество“, пише китайският лидер.

"В съвременния свят настъпват дълбоки промени. Мирът, развитието, сътрудничеството и взаимната изгода са непреодолима историческа тенденция. Многополюсността, икономическата глобализация и демократизацията на международните отношения са необратима тенденция“, изразява увереност Си Дзинпин.

Китайският президент ще бъде на държавно посещение в Русия от 20 до 22 март по покана на руския президент Владимир Путин. Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин заяви по-рано, че лидерите ще имат задълбочен обмен на мнения относно двустранните отношения и основните международни и регионални въпроси от взаимен интерес. Според помощника на руския президент Юрий Ушаков Путин и Си Дзинпин ще обсъдят по-специално енергийното и военнотехническо сътрудничество между Руската федерация и Китай, а също така ще засегнат темата за конфликта в Украйна. След разговорите в Москва държавните глави ще подпишат две изявления. Общо се предвижда да бъдат подписани над 10 документа.