БРИКС означава справедливост по света и с присъединяването на нови членове организацията само ще увеличи силата си. Това подчерта президентът на Китай Си Дзинпин в рамките на речта си на срещата на върха на лидерите на БРИКС, която се провежда в Йоханесбург, предава ТАСС.

"Удоволствие е да се види нарастващият ентусиазъм на развиващите се страни да участват в сътрудничество в БРИКС. Много от тях искат да се присъединят към механизма на БРИКС. Трябва да се възползваме от формата БРИКС+ и разширяването на БРИКС, така че повече държави да станат част от нашето семейство, да изградим силата си, да бъдем по-мъдри и да направим нашата система на управление по-справедлива и равна. Уважаеми колеги, както гласи старата китайска поговорка: "Справедливостта винаги ще възтържествува“. БРИКС означава справедливост по света. Така ще бъдем по-силни и ще допринасяме все повече за международния мир и развитие“, увери китайският лидер.

Държавите-членки на БРИКС трябва да работят заедно за увеличаване на силата си и укрепване на сътрудничеството във всички области, препоръча още Си.

"Страните от организацията трябва твърдо да се стремят към първоначално поставените цели, съвместно да укрепват своята мощ“, подчерта китайският президент на срещата на върха на БРИКС. "Трябва да засилим сътрудничеството във всички области, да насърчим формирането на висококачествени партньорства“.

По думите му държавите-членки на асоциацията са изправени пред задачата да действат отговорно и да осигурят стабилност в иначе "нестабилна международна ситуация“.