Няколко двустранни документа ще бъдат подписани в хода на визитата на президента на Китай Си Дзинпин в Русия, която ще се състои между 20 и 22 март, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Кремъл.

"По покана на президента на Руската федерация Владимир Путин президентът Си Дзинпин ще направи държавно посещение в Русия от 20 до 22 март“, заяви пък говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин в изявление на уебсайта на министерството в петък, предава CNN.

Това ще бъде първото посещение на Си в Русия след началото на руската военна интервенция в Украйна на 24 февруари 2022 година. За последно двамата се срещнаха в Самарканд през септември миналата година.

"Ще бъдат подписани редица важни двустранни документи", се казва в съобщението.

Руският президент Владимир Путин и китайският президент ще обсъдят на предстоящите преговори разширяването на сътрудничеството на международната арена. "Предвижда се обмен на мнения в контекста на задълбочаването на руско-китайското сътрудничество на международната арена“, се отбелязва още в комюникето.

Посещението идва след предложението за мирна формула за Украйна на Пекин.

Китай отказа да осъди атаката на Русия срещу Украйна - или да я нарече "инвазия", вместо това обвинявайки разширяването на НАТО за провокирането на конфликта.

Азиатският гигант също така предостави дипломатическа подкрепа на Москва, като същевременно разшири търговските и военни връзки със северната си съседка.

Западни служители също изразиха опасения, че Китай може да обмисля да предостави на Русия смъртоносна военна помощ, обвинение, отхвърлено от Пекин.