Федералният парламент на Швейцария гласува "против“ приемането на закон, който би позволил на трети страни да предават оръжия местно производство на Украйна. Законопроектът бе отхвърлен с 98 на 75 гласа, уточнява германското издание Der Spiegel.

Дискусията за традиционно строгия неутралитет на Швейцария бе разпален с пълна сила след началото на войната. Въпреки силния натиск от страна на управляващите в Украйна и нейните поддръжници, Швейцария отказва да позволи на страните, които притежават швейцарски оръжия, да ги изнасят за военните на Киев. Призивите от Германия, Испания и Дания бяха отхвърлени с оглед швейцарския закон за военното оборудване, който забранява доставките на оръжия във военни зони.

Федералният съвет на Швейцария може единствено по изключение да разреши реекспорта на оръжия, произведени в страната, ако Съветът за сигурност на ООН е осъдил действията на Русия в Украйна. Тъй като Москва има право на вето в Съвета за сигурност на ООН, този сценарий е изключен, поясняват от редакцията.