Швейцария замрази приблизително 7,7 милиарда швейцарски франка (8,81 милиарда долара) финансови активи, притежавани от руснаци, като част от санкциите срещу Москва, предава Reuters.

Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO), който наблюдава санкциите, заяви, че цифрата от 7,7 милиарда франка е само последната оценка и подлежи на промяна.

Отбелязва се, че точният брой на замразените активи в Швейцария е трудно да се конкретизира поради факта, че нови лица се добавят или премахват от списъка със санкции, както и поради съдебни дела за замразяване или размразяване на други активи.

По-точна цифра се очаква до края на второто тримесечие на 2024 г., когато швейцарските банки се отчитат пред правителството. SECO отказа да коментира чии активи са замразени.

Твърди се, че увеличението на замразените активи се дължи на включването на нови 300 души и 100 компании и организации към списъка със санкции през последните 12 месеца.

Швейцарските власти също така включват очаквани приходи от парични депозити, облигации, акции, недвижими имоти и луксозни автомобили. Освен това страната блокира движението на 7,4 милиарда франка валутни активи, собственост на Руската централна банка.

Замразените активи са само част от общото богатство на руснаците в Швейцария, тъй като Асоциацията на швейцарските банкери изчислява, че 150 милиарда швейцарски франка се държат в банките на страната от граждани на Русия.