"Евровизия" е най-големият певчески конкурс в света, но тази година той беше напълно погълнат от спорове относно участието на Израел и отстраняването в последния момент на нидерландския певец Йост Клайн, пише Sky News.

Швейцария спечели "Евровизия", оглавявайки класацията в конкурс, изпълнен с промени в последния момент и инциденти зад кулисите.

Първият небинарен изпълнител, който взе трофея, Немо използва опита си от детството в операта, за да подготви впечатляващо изпълнение, смесващо рап, рок, дръм енд бейс и класическа опера, както и да балансира върху въртящ се диск, който се върти със скорост, докато пее.

Песента, която взе преднина в началото на състезанието, споделя послание за себеприемане и свободата на всеки от нас да живее живота си открито и без страх от осъждане.

Приемайки наградата си, Немо заяви: "Надявам се, че този конкурс ще оправдае обещанието си и ще продължи да се бори за мир". След това те изпълниха своята песен, за да приключат шоуто.

Немо е първият швейцарски изпълнител, който печели конкурса, откакто Селин Дион взе наградата през 1988 г.

Хърватският изпълнител Baby Lasagne (чието истинско име е Марко Пуришич) зае второ място с анархичната рок песен Rim Tim Tagi Dim.

Тази година състезанието премина под знака на протести и недоволна публика. Чуха се освирквания при изпълнението на израелската изпълнителка Еден Голан и още по-силни освирквания при раздаването на резултатите на Израел.

Но най-силните възгласи на недоволство бяха запазени за Мартин Остердал, който отговаряше за песенния конкурс "Евровизия" и беше почти заглушен от освиркванията на публиката, когато за първи път говори, а след това отново, когато раздаде точките на Нидерландия.

Тазгодишният конкурс "Евровизия" беше въвлечен в полемика през последните няколко месеца с демонстрации и призиви за забрана на Израел "заради действията му в продължаващата война между Израел и ХАМАС".

В четвъртък между 10 000 и 12 000 души участваха в пропалестинско шествие през Малмьо, града домакин.

Безпрецедентна сеч

В петък (10 май) обаче драмата се разигра по-близо до дома, когато нидерландският изпълнител Йост, който беше сред фаворитите за победа, беше отстранен заради обвиненията, че е отправил вербални заплахи към служителка на "Евровизия", след като е слязъл от сцената след втория полуфинал в четвъртък.

За първи път в историята на "Евровизия" изпълнител е дисквалифициран, след като е достигнал големия финал.

В събота (11 май) ирландският претендент Bambie Thug не взе участие във финалната репетиция за шоуто поради "ситуацията", която според тях се нуждае от "спешно внимание" от страна на организаторите.

Няколко водещи, които трябваше да присъдят точките на своята страна по време на програмата, се оттеглиха от шоуто само няколко часа преди началото му, включително финландската певица Kaarij (чиято песен Cha Cha Cha стана втора в миналогодишното шоу) и норвежката певица Алесандра Мел.

Встрани от политическия подтекст, който "Евровизия" се опитваше да избегне, шведската супергрупа Abba, най-известната група, която някога е излизала от конкурса, беше показана под формата на холограма на сцената в Лондон.

Четиримата от Abba изпяха Waterloo, придружени от сцената в Малмьо от колегите си бивши победители Кончита Вурст, Шарлот Перели и Карола Хагквист.

"Може би "Евровизия" се нуждае от малко поправяне

Говорейки пред репортери след победата си, Немо признаха, че случайно са счупили стъкления микрофон малко след като са им го представили на сцената.

Немо се нахвърли върху "двойните стандарти" на "Евровизия", когато беше попитан за феновете, на които уж не е било позволено да внасят знамена на небинарните в залата, признавайки:

"Трябваше да вкарам знамето си контрабандно, защото от "Евровизия" казаха, че не може, но аз все пак го направих. Надявам се, че и някои други хора са го направили... Това явно е като двоен стандарт... Наруших кодекса и счупих трофея, може би трофеят може да бъде поправен - може би и "Евровизия" има нужда от малко поправяне".

Следващата година конкурсът ще се проведе в Швейцария.