Федералният съвет на Швейцария реши да започне процедура за конфискация на активи на сътрудници на бившия украински президент Виктор Янукович на обща стойност над 130 милиона франка (около 131,7 милиона евро), цитира Интерфакс съобщение на официалната страница на правителството на страната.

"След заседание Федералният съвет реши да започне административни процедури, насочени към конфискация на активи, замразени в Швейцария след революцията в Украйна през февруари 2014 г.“, се казва в изявление на правителството. В него се подчертава, че според властите, тези активи, принадлежали на обкръжението на Янукович, са с незаконен произход. Швейцарските власти обясняват, че тази инициатива няма нищо общо със санкциите, които Берн наложи през изминалата година срещу Русия.

"Активите ще останат замразени, докато швейцарската система за административно правосъдие не вземе окончателно решение по въпроса за конфискацията. Активите, в случай на конфискация, ще бъдат върнати на народа на Украйна чрез международно споразумение“, се казва в изявлението.