В едно от най-големите военни учения в Швейцария от повече от три десетилетия войници отработваха отблъскване на условен враг, хвърляха гранати и стреляха с бойни муниции, докато демонстрираха способностите за самоотбрана, които определят техния "въоръжен неутралитет", пише Reuters.

Ученията, включващи 4000 войници и разпръснати в четири кантона за девет дни, се проведоха, когато ролята на страната в европейската отбрана влезе във фокуса на фона на призивите към нея да помогне на Украйна в борбата с руската военна интервенция.

На стрелбището Les Pradieres миналия четвъртък група пехотинци - повечето от които са цивилни, преминаващи редовна военна служба - бавно се изкачиха по хълм, използвайки димна граната, за да прикрият движенията си, преди да приклекнат, за да стрелят по мишени.

Ученията LUX 23, планирани от 2021 г., не са организирани в отговор на руската инвазия в Украйна през февруари миналата година, но от швейцарската армия казват, че това прави учението още по-актуално.

"Желанието на нашите партньори и разбирането на населението по отношение на този вид учения се промени значително“, коментира Матиас Тушер, командир на териториална дивизия 1 на Швейцария. "Това, разбира се, е пряко свързано [с войната в Украйна]“.

Общественият и международен натиск нарасна Швейцария да прекрати забраната за износ на оръжия във военни зони, но някои политически фракции се опасяват, че това ще отбележи края на нейната външнополитическа традиция на неутралитет, който обаче засега е твърд.