Швейцария планира организира глобална среща на върха за мира в Украйна в средата на месец юни, в която ще бъдат поканени представители на между 80 до 100 държави, предава Bloomberg, като се позовава на източници.

"Швейцария възнамерява да проведе мирна конференция на високо ниво... относно Украйна в средата на юни, на която ще присъстват 80 до 100 страни, главно от т.нар. Глобален Юг“, уточнява агенцията.

По данни на медията срещата на върха може да се проведе на 16-17 юни, но не е ясно колко лидери ще присъстват на нея. Източници подчертават, че ключова спорна точка е дали Китай ще участва, тъй като това ще бъде от решаващо значение за Швейцария да "направи инициативата надеждна“.

Президентът на Швейцария Виола Амхерд съобщи по-рано, че Володимир Зеленски е поискал организирането на мирна среща на върха за Украйна. Швейцарският външен министър Игнацио Касис на свой ред отбеляза, че няма алтернатива на участието на Русия в мирното разрешаване на конфликта в Украйна и провеждането на мирна конференция без нейно участие е невъзможно.