От 22 до 29 ноември Швейцария ще проведе военното учение PILUM 22, най-голямото от 1989 г. насам. В него ще участват 5000 военнослужещи, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от правителството на страната.

"По време на учението PILUM 22 армията ще тества взаимодействието на различни компоненти на механизираната бригада. Това ще бъде по-специално оценка на способността за защита на страната и нейните граждани в случай на въоръжен конфликт“, се казва в разпространеното изявление.

Ученията с участието на 5000 военнослужещи ще обхванат територията на пет кантона - Аргау, Берн, Золотурн, Люцерн и Цюрих, ще бъде задействана 11-а механизирана бригада. В рамките на PILUM 22 ще преминат обучение военнослужещи от четири механизирани батальона, логистичен батальон и планинска пехотна рота. Планът за маневри се подготвя през последните две години. "Последните подобни военни учения бяха проведени през 1989 г.", обявиха от Федералния съвет.

По-рано Швейцария подкрепи, въпреки неутралния си статут, санкциите на ЕС срещу Русия, обявени във връзка с войната в Украйна. През март Москва одобри списък на чужди държави и територии, извършващи неприятелски действия срещу Русия, нейните компании и граждани. Конфедерация Швейцария е включена в него.