Правителството на Швейцария наложи санкции на ЧВК "Вагнер" и така официално се присъедини към санкциите на Европейския съюз, съобщи пресслужбата на швейцарското правителство.

"Департаментът по икономическите въпроси, образованието и изследванията (EAER), отговорен за налагането на санкции, добави ЧВК "Вагнер" и информационната агенция РИА ФАН към списъка на Швейцария със санкции срещу Русия. Промените влизат в сила от 18 часа на 20 април". се посочва в съобщението.

"На 14 април ЕС санкционира групата "Вагнер" за активно й участие във войната на Русия срещу Украйна. Групата Вагнер е под ръководството на Евгений Пригожин и служи като инструмент за руска хибридна война. Докато нейната правна природа е нова, "Вагнер" е част от сложната мрежа от глобални компании (работещи в редица сектори, включително авиация, сигурност, технологии, търговия със стоки, финансови услуги ), които се свързват чрез припокриващи се структури на собствеността и логистични мрежи", се допълва в съобщението.

Основател на ЧВК "Вагнер" е руският бизнесмен Евгений Пригожин, срещу когото ЕС, САЩ и Великобритания наложиха санкции. РИА ФАН е част от медийната група "Патриот", чийто пост на ръководител на настоятелството също се заема от Пригожин.

"Освен това на 10 април ЕС наложи забрана за излъчване и рекламиране на телевизионните канали RT Arabic и Sputnik Arabic. И двата канала играят важна роля в системната международна кампания на руското правителство за медийна манипулация и фалшифициране на факти. Федералният съвет по-рано заяви, че е по-ефективно да се противодейства на неверни и вредни проявления с факти, отколкото да се забраняват. Следователно, докато тези две медии няма да бъдат блокирани в Швейцария, ще има забрана за реклама в тях".