Швейцария планира да проведе среща на върха по "формулата на мира“ на Украйна в средата на юни, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. В Берн ще смятат евентуалното участие на Китай в преговорите надеждни.

Очаква се в срещата да участват от 80 до 100 държави. Ориентировъчно тя може да се проведе на 16-17 юни.

Отбелязва се, че ключовият момент на разногласия е дали Китай ще участва в мирните преговори. И това, според източници, е от решаващо значение за Швейцария, за да направи инициативата надеждна.

"Съюзниците на Украйна смятат присъствието на Китай за важно за успеха на срещата, като се има предвид влиянието, което според тях има Пекин върху Москва“, се казва в публикацията.

Представител на швейцарското външно министерство каза, че датата и мястото на конференцията все още не са определени: "В допълнение към перспективите на Украйна, Русия и Европа е важно също да се вслушаме в Глобалния Юг, който ще играе ключова роля в евентуалното включване на Русия в този процес, затова сме в тесен контакт с Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и Саудитска Арабия.

Отбелязва се, че досега Пекин е присъствал само на една среща на съветниците по националната сигурност, чиято цел беше да се положат основите за тази среща на върха.

Това също така показва, че няколко държави настояват за участие на Русия, но Киев първо иска да постигне широко съгласие по ключовите принципи на "формулата за мир“, преди да се ангажира с Москва.