Швейцарските гласоподаватели изглежда са готови да одобрят предложенията за въвеждане на глобален минимален корпоративен данък и закон за климата, който има за цел да намали използването на изкопаеми горива и да достигне нулеви емисии до 2050 г., показаха прогнози на обществения оператор SRF в неделя, предава Reuters.

Прогнозите, базирани на преброените гласове, показаха, че 88% от гласувалите на националния референдум в неделя са подкрепили повишаването на корпоративния данък в страната до глобалната минимална ставка от 15% от сегашния среден минимум от 11%, докато 55% подкрепят закона за климата.

Резултатите от вота се очакват по-късно в неделя.

През 2021 г. Швейцария се присъедини към почти 140 държави, които подписаха споразумение на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за определяне на минимална данъчна ставка за големите компании, ход, насочен към ограничаване на практиката на прехвърляне на печалби към страни с ниски данъци.

Дори и с увеличението, Швейцария все още ще има едно от най-ниските нива на корпоративен данък в света, а предложението, което се очаква да донесе 2,5 милиарда швейцарски франка (2,80 милиарда долара) годишно допълнителни приходи, беше подкрепено от бизнес групи, повечето политически партии , и широката общественост.