Шведските власти започнаха предварително разследване за възможен саботаж срещу газопроводите "Северен поток“ и "Северен поток 2“, предава Reuters.

Към настоящия момент обаче остава неясно кой може да стои зад евентуална целенасочена атака, нанесла "безпрецедентни щети“ по инфраструктурата на тръбопроводите, за чието изграждане Русия и европейските партньори похарчиха милиарди долари, съгласно данните на мрежовия оператор.

 "Изготвихме доклад и класификацията на престъплението е груб саботаж“, цитира агенцията думите на говорител на шведската национална полиция.

Премиерът на Полша определи регистрираните течове по трасето на газопроводите като саботаж, без обаче да привежда аргументи в подкрепа на думите си. Датският премиер също не изключи версията.  

Официална Москва също допусна саботаж като възможна причина за течовете, като подчерта, че ситуацията допълнително ще подкопае енергийната сигурност на континента.

Междувременно високопоставен украински служител нарече инцидента руска атака, целяща да дестабилизира на Европа, без обаче да представи доказателства.

"Виждаме ясно, че това е акт на саботаж, свързан със следващата стъпка на ескалация на ситуацията в Украйна“, каза полският премиер Матеуш Моравецки при откриването на нов тръбопровод, свързващ Норвегия и Полша.

Сеизмолозите в Дания и Швеция са регистрирали мощни взривове в близост до течовете в понеделник, обяви Националният сеизмологичен център на Швеция пред обществената телевизия SVT. Германският център за геоложки изследвания GFZ също докладва, че сеизмограф на датския остров Борнхолм два пъти е регистрирал трусове в понеделник.