Кораб на Военноморските сили на Швеция е бил забелязан близо до газопроводите "Северен поток 1“ и "Северен поток 2" в Балтийско море няколко дни преди експлозиите, съобщава столичният ежедневник Dagens Nyheter.

"Журналистите са използвали услуга, за да проследят движението на кораби“, обяснява изданието. Справката им показва, че шведският военен плавателен съд е навлязъл два пъти в район близо до тръбопроводите, където по-късно бяха открити течове.

Шведските военноморски сили потвърдиха, че в тези райони се провежда "морско наблюдение“, но отказаха да назоват целите си, за да запазят поверителността на проведените мисии.

В края на миналия месец бе съобщено също, че от 1 до 3 септември хеликоптер на ВМС на САЩ е кръжал около остров Борнхолм. Освен това американците са прелитали над газопроводите на 10 и 19 септември, в нощта на 22 срещу 23 септември и от 25 срещу 26 септември. Във всички случаи траекториите на американските военни говорят за наблюдателни полети над определен участък от акваторията.