На 26 септември шведски сеизмолози са регистрирали две експлозии, избухнали по трасетата на газопроводите "Северен поток 1“ и "Северен поток 2“, предаде телевизионният канал SVT.

Според данните, получени от Шведската национална сеизмична мрежа (SNSS), две ясни експлозии са регистрирани от измервателните станции. Един от тях е бил с магнитуд 2,3 по Рихтер. Говорителят на SNSS Бьорн Лунд каза, че няма съмнение, че става въпрос за взривове.

Телевизионният канал съобщава, че получените от него координати на регистрираните взривове съвпадат с района, където в момента има изтичане на газ. Първият взрив е избухнал около два часа сутринта в понеделник, а вторият - в 19:04 часа същия ден. Предупрежденията за изтичане на газ бяха издадени в понеделник съответно в 13:52 и 20:41 часа. Съобщава се, че плавателни съдове, минаващи през района, са уведомили бреговата охрана за кипяща морска повърхност. Лунд твърди, че в района на инцидента обикновено няма военни учения, които теоретично биха могли да нанесат щети на тръбопроводите.

Кадрите с кипящата морска вода, заснет от военен хеликоптер, бяха публикувани на официалната интернер страница на датските въоръжени сили. Те показват зона на морската повърхност с диаметър от поне няколко десетки метра, от която изтича газът.

Шведският външен министър Ан Линде обяви, че правителството ще проведе извънредно заседание по въпроса за течовете в газопровода "Северен поток“, съобщи вестник Aftonbladet.

В рамките на няколко часа бяха открити три теча по газопроводите "Северен поток“ и "Северен поток 2“. Първият от тях беше засечен по "Северен поток 2“ близо до датския остров Борнхолм, а след това бяха регистрирани и два други по "Северен поток“. В резултат голямо количество природен газ е навлязло в морето. На самолети и кораби е забранено да се приближават до мястото на инцидентите на по-близо от пет морски мили.