Швеция, която в момента е ротационен председател на ЕС, ще стартира кампания за осведомяване, за да обезсърчи мигрантите да отиват в страната, заявиха на пресконференция министърът на миграцията Мария Малмер Стенергард и крайнодесният лидер на Шведските демократи в парламента Хенрик Винге, пише Euractiv.

Като част от намерението си да намали имиграцията в Швеция, правителството, подкрепено от крайнодясната Шведски демократи (SD), обяви, че страната трябва да инвестира повече в информационни усилия в чужбина.

Кампанията ще включва целенасочена комуникация с чуждестранни редакции и информационни агенции, както и с чуждестранни посолства в Швеция.

"Това правителство беше избрано, наред с други неща, с мандат да създаде промяна на парадигмата в миграционната политика. Това изисква много големи промени", поясни Стенергард на пресконференцията.

В резултат на изборите през септември дясноцентристката Умерена партия, Християндемократите и Либералната партия формираха коалиционно правителство, подкрепено от крайнодясната SD, която отбеляза историческите 20%. Крайнодясната партия беше оставена извън правителството в замяна на това да получи голяма част от своята твърдолинейна миграционна политика.

"Шведското правителство сега има това споразумение [с крайната десница] и трябва да го спазва. Защото в противен случай Шведските демократи на практика ще накарат правителството да падне. Те са като заложници“, разясни професорът от Карлщадския университет Тобиас Хюбинет пред EURACTIV миналия декември.

Според Стенергард по-добрата информация може да попречи на хора без защита да дойдат в Швеция и да намали страданието на мигрантите.

"Днес две трети от идващите в Европа нямат основание да попаднат под защита. Те оставят живота си в ръцете на контрабандистите на бежанци и все пак ще им бъде позволено да се върнат. Ако са информирани за правилата, ние намаляваме риска от страдание за тези хора“, добави Малмер Стенергард.

Според нея повече информация ще помогне да се разсее начина, по който светът гледа на Швеция като на страна, предлагаща щедри ползи.

"Хората често са добре информирани и има причина 163 000 души да пътуват из Европа до малката студена Швеция на север през 2015 г. Това беше, защото знаеха, че има по-щедри разпоредби“, посочи тя.

Страната с население от 10 милиона приема средно 121 000 имигранти всяка година от 2016 г., като 20% от населението е родено в чужбина през 2021 г., според статистическата служба.