Подкрепата за Киев ще бъде една от основните области на работа по време на шведското председателство на ЕС през първата половина на 2023 г. Това обяви в сряда премиерът Улф Кристерсон, представяйки в парламента приоритетите на правителството в работата в ЕС, предава ТАСС.

Той отбеляза, че ситуацията в Украйна "ще повлияе решаващо на шведското председателство". "Отчасти ние знаем точно как – [Швеция възнамерява да] поддържа европейското единство в подкрепа на Украйна; да увеличи икономическата, хуманитарната и военната помощ за Украйна; да продължи да мобилизира държави и ресурси за възстановяването на Украйна; да спазва международното право, да гарантира отчетност и да следим отблизо напредъка на Украйна като страна кандидатка", заяви премиерът. "Швеция, като председателстваща страна, ще бъде готова да действа бързо и решително".

Според Кристерсон основната мисия на Швеция като председателстваща страна "ще бъде да допринесе за сигурността на Европа". "Като систематично защитаваме Украйна, както и подчертаваме геополитическото значение на ЕС в един все по-несигурен свят“, добави той.

По-рано шведският премиер обяви също, че Стокхолм, по време на своето председателство на Европейския съюз, възнамерява да подкрепи развитието на европейската ядрена енергия и разширяването на производството на вятърна, слънчева и водородна енергия, заедно с водната енергия, за да се откаже напълно от изкопаемите горива. Правителството също иска да увеличи ролята на Швеция в политиката на ЕС за отбрана и сигурност. За укрепване на вътрешната сигурност на Европа е необходимо да се подобри и задълбочи сътрудничеството между полициите на страните от общността, отбелязва кралството. Освен това шведският кабинет смята за необходимо да увеличи инвестициите в научноизследователска и развойна дейност до 3% от БВП.

Друга особено подчертана област на работа са отношенията с Китай, където е "нужен общ европейски глас“. Швеция трябва да работи за постигане на по-голям консенсус между Европа и САЩ, казват в Стокхолм.