Швеция ще достави нов пакет военна помощ на стойност 3 милиарда крони (287 милиона долара) на Украйна, най-големият досега, който за първи път ще включва и система за противовъздушна отбрана. Това обяви премиерът на скандинавската страна Улф Кристерсон, предава Reuters.

Досега приносът на Швеция, която кандидатства за присъединяване към НАТО заедно със съседна Финландия, варираше от обикновено оборудване като каски и бронежилетки до гранати и ракети.

"Това е по-голям пакет за военна подкрепа от всичките осем предишни пакета взети заедно“, каза Кристерсон на пресконференция. "Това е най-големият, който сме правили, и ние следваме точно украинския списък с приоритети от това, от което те самите смятат, че имат нужда точно сега“.

Министърът на отбраната Пал Джонсън на свой ред заяви, че новият пакет от военно оборудване включва система за противовъздушна отбрана и боеприпаси от запасите на нейните въоръжени сили.

Предходното социалдемократическо правителство на Швеция, което загуби от дясната коалиция на Кристерсон на изборите през септември, се договори за няколко транша помощ за Украйна, както военна, така и хуманитарна, на стойност над 1 милиард крони.

Артилерийската система Archer е на първо място в украинския списък с желания от известно време, но не беше включена в новия пакет за помощ.

Кристерсон също заяви, че правителството следи отблизо развитието на събитията в Полша близо до украинската граница и че е необходима повече информация, за да се получи по-ясна картина на случилото се.