Швеция изпрати подводна сонда в понеделник, за да се опита да хвърли светлина около инцидента с течовете и предполагаемия саботаж на газопроводите Северен поток в Балтийско море, предава Reuters.

"Бреговата охрана отговаря за мисията, но ние я подкрепяме с части“, заяви говорителят на шведския флот Джими Адамсон пред Reuters. "Единственият, който назоваваме, е HMS Belos, който е подводен спасителен и гмуркателен кораб.“

Шведската брегова охрана съобщава, че течовете на Северен поток 1 са спрени, но газ все още се оттича от Северен поток 2 и изтича на повърхността в радиус от 30 метра.

В понеделник Кремъл отново повтори твърденията, че Западът е виновен за инцидентите в понеделник, заявявайки, че в резултат на това Съединените щати са успели да увеличат продажбите и цените на своя втечнен природен газ (ВПГ).

Вашингтон категорично отрече всякакво участие. Европейските страни подозират саботаж, но отказаха да кажат кой може да стои зад него.

Контролираният от Кремъл Газпром обяви, че потоците могат да се възобновят в последния останал непокътнат тръбопровод в мрежата на Северен поток 2, предположение, което вероятно ще бъде отхвърлено, тъй като Европа блокира пускането в експлоатация на Северен поток 2 след началото на руската инвазия в Украйна през февруари