Швеция изпрати писмо до Турция, в което се описват стъпките, предприети за одобряване на членството й в НАТО – включително уверението, че Стокхолм незабавно ще разгледа исканията на Анкара за екстрадиране на предполагаеми терористи, съобщава Reuters, като се позовава на текста.

"Предприети са конкретни действия по всички основни елементи на тристранното споразумение“, се казва в документа, цитиран от агенцията. Освен това Швеция се ангажира да разрешава висящите искания за екстрадиране на заподозрени терористи бързо и задълбочено. В писмото се посочва още, че шведските служби за сигурност са "активизирали работата си срещу Работническата партия на Кюрдистан".

По-рано представители на Министерствата на правосъдието на Турция и Швеция проведоха преговори в Анкара за екстрадирането на лица, които Анкара смята за замесени в терористична дейност.

За Турция екстрадирането от Швеция на предполагаеми терористи е едно от условията за одобрение на кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи по-рано, че Стокхолм е обещал да екстрадира в страната над 70 души, свързани с терористични организации.

Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в НАТО през май тази година, но Турция блокира процеса с искане те да екстрадират лица, обвинени в тероризъм или участвали в опита за преврата, както и да премахнат забраната за доставка на оръжие на Анкара. На 28 юни, в навечерието на срещата на върха на НАТО в Мадрид, представители на трите страни в присъствието на генералния секретар Йенс Столтенберг подписаха меморандум, който позволява на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО. Впоследствие Ердоган многократно заявява, че позицията на Турция остава непроменена и парламентът няма да одобри влизането на северните страни в Алианса, ако обещанията им за противодействие на тероризма не бъдат изпълнени.