Департаментът за материално осигуряване на Министерството на отбраната на Швеция закупува допълнителни ракети за американските системи за ПВО Patriot, съобщава телевизионният канал SVT.

"Те ще бъдат доставени на партиди през следващите няколко години“, обясни Кристер Мелгрен, ръководител на проекта в отдела.

Цената и броят на ракетите не се уточняват. Конгресът на САЩ по-рано даде разрешение за износ на до 300 ракети Patriot в Швеция.

Договорът за закупуване на четири системи за противовъздушна отбрана бе подписан през 2018 г. През ноември 2021 г. бе предадена първата система на полк за противовъздушна отбрана, разположен в Халмстад. Системите за ПВО са предназначени да увеличат обсега на шведската ПВО и да й дадат възможност да унищожава балистични ракети.

Придобиването на американски комплекси е най-голямата инвестиция на Швеция в националната отбрана. Цената на всеки от тях се оценява на около 12 милиарда крони (1,28 милиарда долара). Останалите три системи за противовъздушна отбрана ще бъдат доставени до 2025 г.

Patriot ще замени ракетните системи Hawk, закупени от Швеция през 1963 г., които са в експлоатация до ден днешен. Решението за закупуване на нови системи за ПВО бе прието от парламента в Стокхолм през 2015 г. Изборът бе между италианско-френската система Aster и американската Patriot.