В неделя шведите гласуват на парламентарни избори, които изправят местните социалдемократи срещу десния блок, който се противопоставя на безконтролната миграция и се опитва да се върне на власт след 8 години в опозиция, пише Reuters.

На фона на постоянно растящия брой престъпления с употреба на хладно и огнестрелно оръжие, които изнервят гласоподавателите, предизборната кампания доведе до битка между партиите, коя ще бъде по-твърда срещу организираната престъпност, докато нарастващата инфлация и енергийната криза след нахлуването на РУсия в Украйна все повече заемат централно място.

Проучванията на общественото мнение показват, че лявоцентристите се борят с десния блок, където Шведските демократи изглежда наскоро изпревариха Умерените като втората по големина партия след Социалдемократите.

Както обяснява британската агенция, над изборите е надвиснала несигурност, като и двата блока са изправени пред дълги и трудни преговори за съставяне на правителство в поляризирана и емоционално натоварена политическа среда.

Гласуването приключва в 20 часа българско време, като предварителният официален резултат се очаква около 23 часа.