Швеция екстрадира в Турция първия човек, осъден за членство в определената от Анкара за терористична организация Работническа партия на Кюрдистан (ПКК). По този начин страната направи конкретна стъпка към изпълнението на подписания с Турция меморандум за членство в НАТО, който предвижда екстрадиция на лица, замесени в терористични дейности, съобщава телевизионният канал NTV.

Махмут Тат, осъден на 6 години и 10 месеца в Турция, подаде молба за убежище в Швеция през 2015 г., но получи отказ. Преди време той бе задържан от шведската полиция. В петък вечерта Тат е откаран в Истанбул, откъдето е изпратен в следствения арест за процедури, свързани с изпълнение на присъдата.

Екстрадирането от Швеция на Турция на лице, осъдено за терористична дейност, стана два дни след преговорите в Букурещ в кулоарите на срещата на ръководителите на външните ведомства на страните от НАТО и външните министри на двете страни. С оглед резултатите от дискусиите турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара отбелязва по-решителната позиция на Швеция за присъединяване към Алианса, но очаква конкретни стъпки за изпълнение на меморандума за членство в НАТО.