Западът трябва да се стреми да създава повече "стратегически трудности“ в опит да контролира поведението на Русия. В същото време НАТО не прави достатъчно, за да спре руската агресия срещу Украйна. Това заяви шведският външен министър Тобиас Билстрьом, цитиран от Euractiv.

"Трябва да разберем, че Русия е съсед, който се държи безотговорно, заплашвайки света с безотговорни ядрени заплахи и идеята да пресъздаде бившата си империя за сметка на независими суверенни държави. Трябва да сложим край на това. Трябва да създадем повече стратегически трудности за Русия“, отсече той.

Първият дипломат на Стокхолм поясни и какво трябва да направи Западът, за да спре Русия.

"За да спрем (Русия), първо трябва да спрем агресията срещу Украйна. Не всички страни осъзнават необходимостта от предприемане на спешни мерки. Тези страни трябва да разберат, че конфликтът вече е тук и че трябва да се справим с него“, продължи министърът

Като се има предвид тяхната географска близост, скандинавските и балтийските страни все повече предупреждават за заплахата, произтичаща от руска победа.

"НАТО не прави достатъчно за Украйна“, казва Билстрьом, добавяйки, че украинската армия се нуждае от "повече от всичко“.

Според него предоставянето на повече военно оборудване на Украйна "не е въпрос на индустриален потенциал“.

"Всичко се свежда до политическо лидерство и политическа воля“, добави той, отбелязвайки, че Съединените щати и Европа имат много повече съвместен производствен капацитет от Русия.

Стокхолм ще настоява за по-голямо възпиране и по-силна стратегическа роля в Балтийско море, заяви още Билстрьом. Той също така подчерта, че Швеция е твърдо в лагера на правителствата, които искат да се концентрират върху организирането на европейската отбрана заедно с НАТО и "с трансатлантическата връзка".