Американският съд осъди на 18 години затвор основателя и лидер на крайнодясната организация Oath Keepers Стюарт Роудс. Той ее осъден по делото за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., съобщи ВВС.

Стюарт Роудс, основателят на Oath Keepers, е осъден по обвинения в бунтовнически заговор и други престъпления. Присъдата е най-дългата досега, дадена на участник в размириците в Капитолия. Прокурорите са поискали 25 години затвор.

Междувременно Кели Мегс, лидерът на организацията във Флорида, е осъден на 12 години затвор.

Роудс е останал извън Капитолия, но се е координирал с Мегс и други членове, които са нахлули в сградата.

Роудс и Мегс са осъдени за възпрепятстване на официално производство и подправяне на документи или производства в един от най-известните процеси, свързани с бунта на 6 януари 2021 г.

На изслушване в Роудс е показал малко разкаяние, твърдейки, че е "политически затворник" и настоявайки, че членовете на неговата организация се противопоставят на хората, "които унищожават страната ни".

Съдия Амит Мехта отхвърли тези твърдения и изрази загриженост относно насилствената реторика на Роудс, включително заплаха срещу бившия председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

"Смея да кажа, г-н Роудс, и никога не съм казвал това за никого, когото съм осъдил: вие, сър, представлявате постоянна заплаха и опасност за тази страна, за републиката и самата демокрация“, е заявил съдията.

На 6 януари 2021 г. поддръжници на 45-ия президент на Съединените щати Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса, за да попречат на одобряването на резултатите от президентските избори, проведени през ноември 2020 г. Джо Байдън ги спечели. В хода на безредиците в сградата полицията застреля демонстрант. Освен това бяха регистрирани несвързани смъртни случаи на още няколко души. Полицейски служител на Капитолия почина след сблъсъците. Повече от 100 служители на реда бяха ранени.