Украинският външен министър Дмитро Кулеба предложи във вторник на украинския президент Володимир Зеленски да прекрати дипломатическите отношения с Иран, който е обвинен, че доставя на Москва безпилотни самолети за бомбардировките й над Украйна, съобщава AFP.

"Като се имат предвид многобройните разрушения, причинени от ирански безпилотни самолети на гражданската инфраструктура на Украйна, смъртните случаи и нараняванията, причинени на нашия народ, представям на президента за разглеждане предложение за прекъсване на дипломатическите отношения с Иран", заяви Кулеба във видеозапис във Facebook.

Според ръководителя на украинската дипломация Техеран е доставил ирански безпилотни самолети на Русия, "като ни казва, че е против войната и не подкрепя нито една от страните".

През последните дни Киев неколкократно осъди използването от страна на Русия на произведени в Иран безпилотни самолети - по-специално Shahed 136 или дрон камикадзе - за нанасяне на удари по гражданска енергийна инфраструктура в Украйна.

В обосновката на предложението си до президента Зеленски Кулеба посочва "появяващите се съобщения за възможността Иран да продължи да доставя оръжия на Русия", след като в медиите се появиха съобщения за бъдеща доставка на ирански ракети земя-земя на руските въоръжени сили.

"Действията на Иран са злонамереност и лъжа, които ние не толерираме", подчертава Кулеба във видеозаписа и заявява, че "Техеран носи пълната отговорност за разрушаването на отношенията с Украйна".

Дмитрий Кулеба обаче обеща да промени тази позиция, "ако Иран спре да доставя оръжие на Русия".