Германският наблюдател Кристоф Херстел не изключва да има проблеми в родината си заради участието си в референдума за присъединяване на ДНР към Руската федерация. Той каза това пред журналисти на брифинг в ЦИК, предаде ТАСС.

"Това не е последното решение, от което се страхувам. Ако това е демократичен съюз, тогава никой няма право да ни възпрепятства да участваме в мисията", каза Херстел, коментирайки изказването на представителя на Европейския съюз Петер Стано относно възможните санкции за участие в референдума.

Властите на Донецката и Луганската народна република, както и администрациите на Запорожската и Херсонската област решиха да проведат референдуми за присъединяване към Русия. Гласуването във всички тези територии се провежда от 23 септември до днес. Повече от 100 международни наблюдатели от 40 държави, включително европейски, наблюдават гласуването.

По-рано днес говорителят по външната политика на ЕС Питър Стано заяви, че ЕС може да наложи санкции срещу европейци, които са били наблюдатели на референдумите.