Ако през студения сезон газът им свърши, Швейцария наистина може да предприеме драстични действия. В случай на недостиг на енергия планът е ясен: отоплявайте по-малко.  В сградите, отоплявани с газ, температурата в помещенията не трябва да надвишава 19 градуса, а топлата вода може да се загрява само до 60 градуса. Сауните и плувните басейни трябва да останат затворени.

Тези, които нарушават правителствените насоки, рискуват да бъдат глобени или дори лишени от свобода. В случай на умишлено нарушаване на насоките може да бъде наложено наказание до три години затвор. Това е предвидено във Федералния закон за електроснабдяването, на който Министерството на икономиката изрично се позовава в официален документ, пише местното издание Blick.

"Нарушенията на закона за националното снабдяване винаги са нарушения, а в някои случаи дори престъпления, и трябва да бъдат преследвани служебно от кантоните", обяснява правителственият говорител Маркус Шпортли.

Финансовите санкции обаче не трябва непременно да са по-високи от съществуващите глоби, обясни Маркус Шпортли. Например дневният размер на имуществените санкции обикновено е минимум 30 швейцарски франка и максимум 3 000 швейцарски франка. "Броят на дните на глобите се определя в зависимост от нарушението", продължава говорителят.

Размерът на дневната глоба се определя в зависимост от личното и икономическото положение на нарушителя. С други думи, ако случайно настроите неправилно термостата си, ще бъдете в по-добро положение от съседа си, който нарочно е загрял басейна си на 25 градуса. Санкцията трябва да бъде още по-висока за предприятие, което умишлено превишава ограниченията за потребление на газ. Наредбата за квотите е предмет и на наказателни разпоредби.

"Проектите за наредби се основават преди всичко на факта, че огромното мнозинство от населението спазва законите", казва Маркус Шпортли. Въпреки това не са изключени проверки, особено ако за вас е съобщил недоволен съсед.