От 1 януари 2025 г. децата във Флорида на възраст под 14 години вече няма да могат да създават акаунти в социални медии съгласно нов закон, подписан от губернатора Рон ДеСантис в понеделник (25 март), седмици след като той наложи вето на по-рестриктивно предложение, предаде Forbes.

Платформите за социални медии трябва да изтрият съществуващите акаунти на деца под 14 години съгласно новия закон (HB3) - въпреки че притежателите на акаунти ще имат 90 дни да оспорят прекратяването, според текста на закона.

Децата на възраст 14 и 15 години могат да създават акаунти в социалните медии със съгласието на родителите - ключов компонент, който липсваше в мярката(HB1), на която ДеСантис наложи вето.

Законопроектът не посочва кои платформи ще бъдат засегнати от законодателството, но определя критерии за платформите на социалните медии, включително възможността потребителите да преглеждат съдържанието или дейността на други лица, персонализирани алгоритми и "пристрастяващи функции", като "безкрайно превъртане" и push нотификации.

Освен това се изисква проверка на възрастта за уебсайтове, които "съзнателно или умишлено" произвеждат съдържание или съдържат "значителна част от материали", вредни за потребители под 18 години, като например порнографски или сексуално насочени сайтове - въпреки че потребителите ще имат възможност да използват "анонимна" или стандартна проверка на възрастта.