По време на посещението си в Киев германският президент Франк-Валтер Щайнмайер обеща на Украйна допълнителна всеобхватна подкрепа от Берлин. Той направи съответното изявление във вторник сутринта при пристигането си в Киев, предава DPA.

"Моето послание към украинците е следното: ние не сме само на ваша страна. Ще продължим да подкрепяме Украйна - икономически, политически и военно", подчерта Щайнмайер. В същото време се отбелязва, че посланието му към германците е звучало така: "Народът на Украйна има нужда от ФРГ“. "За мен беше важно да изпратя знак на солидарност към украинците, особено сега, на този етап от въздушни удари с използване на дронове, крилати ракети и реактивни снаряди“, заяви Щайнмайер, имайки предвид пътуването си.

Президентът на Германия пристигна във вторник сутринта с влак на необявено посещение в Киев. Това е първото посещение на германски държавен глава в Украйна от началото на войната в Украйна на 24 февруари. В Киев Щайнмайер, наред с други неща, планира да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски. В същото време, според DPA, държавният глава на Германия иска да види с очите си разрушенията в Украйна.

По-рано тази година две планирани пътувания на президента на Германия до Киев не се състояха по различни причини. Миналата седмица той отмени посещението си в Киев на 20 октомври поради опасения за сигурността. В Киев подобна стъпка предизвика недоволство и дори раздразнение. В средата на април вестник Bild съобщи, че Зеленски е отказал да приеме Щайнмайер, който искал да посети Киев. Украинските власти смятат, че ръководителят на Германия в миналото е бил твърде мек по отношение на Русия. В Германия решението на Зеленски предизвика неразбиране и беше остро критикувано от политици от различни партии. Впоследствие обаче правителството на Украйна промени позицията си.