Системата за въздушно наблюдение на румънските военновъздушни сили е открила във вторник, около 12:30 ч., малка въздушна цел, имаща еволюционни характеристики, подобни на метеорологичен балон, която се е движила на височина от около 11 000 метра в Югоизточна Румъния, съобщава Agerpres.

В тази ситуация, твърдят източници на агенцията, румънските власти са приложили всички стандартни процедури от момента на откриването на обекта и два самолета МиГ-21 на румънските военновъздушни сили от бойната служба на въздушната полиция под командването на НАТО са излетели от 86-а авиобаза Фетещи, около 12.40 ч., насочвайки се към района, където е забелязана въздушната цел.

Екипажите на двата самолета не са потвърдили наличието на въздушна цел нито визуално, нито на бордовите радари. Самолетите бяха задържани в района около 30 минути, за пълно изясняване на въздушната обстановка, след което се върнаха в авиобазата.

Румънските военновъздушни сили постоянно наблюдават, в сътрудничество със съюзническите сили, националното въздушно пространство и района в близост, припомнят от Министерството на отбраната на северната ни съседка.