Русия и Полша отдавна имат нестабилни отношения, но напрежението между тях се увеличи значително от миналия уикенд. И както пише Le Parisien, причината за това според Варшава е враждебната политика на Кремъл. "Основният източник на напрежение е Русия. Русия носи пълна отговорност за нахлуването в Украйна. Полша действа в тази война като съседна страна“, подчертава френският политолог Дорота Даковска.

По-специално, миналата неделя полският министър на отбраната осъди нарушаването на полската граница от руска ракета. Полша привика руския посланик, но той настоява, че Полша няма доказателства, че това е руска ракета. На свой ред полският външен министър нарече позицията на руския дипломат "абсолютно неприемлива“. Някои депутати дори призоваха той да бъде изгонен от страната.

В същото време Полша реши да постави системата си за противовъздушна отбрана в бойна готовност. "Варшава разполага със средствата да се защити и е инвестирала много в бюджета си за отбрана“, отбелязва Дорота Даковска. А във вторник заместник-външният министър на Полша заяви, че НАТО може да сваля руски ракети, които се приближават до границите на страните от Алианса.

Отношенията станаха още по-обтегнати, след като Полша обяви, че е разкрила руска разузнавателна мрежа на своя територия. Тя е заподозряна в "постигане на външнополитическите цели на Кремъл, по-специално в отслабването на позициите на Полша на международната арена, дискредитирането на Украйна и имиджа на институциите на Европейския съюз“.

А експертите отбелязват, че напрежението може да се засили допълнително. Според тях всичко зависи от Русия: "Путин е непредсказуем, способен на много нарушения на международното право. Не трябва да се очаква от него да действа като рационален играч“, цитира изданието политолози.