На среща с жителите на Дрезден на 29 февруари германският канцлер Олаф Шолц е посочил още една причина да не се предават на Украйна крилатите ракети с голям обсег на действие Taurus, посочва DPA.

Според германския канцлер Олаф Шолц Taurus, ракета с максимален обсег на полета до 500 километра, е оръжие, което "ако се използва неправилно може да порази определена цел някъде в Москва".

"Затова, ще се изразя с цялата дипломатична абстрактност - и други се погрижиха да знаят къде точно свършва всичко", е посочил той.

Германският канцлер е подчертал, че в случай на доставката на ракети Taurus Германия ще трябва пряко да участва в изстрелването на ракетите и "смятам, че това е невъзможно", е подчертал Шолц.

В началото на седмицата германският канцлер вече съобщи, че  се противопоставя на предоставянето на ракети с голям обсег Taurus на Украйна, посочвайки сред причините по-специално факта, че тяхното насочване може да предполага присъствието на германски войски на украинска територия, допълва Европекстая правда.

Думите на канцлера на Германия, които някои анализатори тълкуват като предполагаемо признание за присъствието на британски и френски войски в Украйна,  вече бяха отречени от британското министерство на отбраната. Те подчертават, че използването на ракети с голям обсег е отговорност изключително на Въоръжените сили на Украйна.