Германският канцлер Олаф Шолц осъди в четвъртък позицията на Турция, която поставя под въпрос суверенитета на Гърция над островите в Егейско море, пише Kathimerini.

"Не е приемливо съюзник в НАТО да поставя под съмнение нечий суверенитет“, каза той по време на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис след срещата им в Атина, без да назовава Турция.

Шолц каза, че различията между Гърция и Турция "могат да бъдат разрешени чрез диалог и въз основа на международното право“, добавяйки, че "добросъседските отношения са важни не само за двете страни, но и за Европа и трансатлантическия съюз като цяло“.

Мицотакис по-рано разкритикува агресивната реторика на Турция, като каза, че продължаващата война на Русия в Украйна не оставя място за повече напрежение в Европа.

"Няма място за други, ненужни източници на напрежение. Гръцките острови не заплашват никого“, каза той и добави, че се надява "нашите съседи да изберат пътя на деескалация“.

Мицотакис също преразгледа искането на Гърция за германски репарации от Втората световна война, призовавайки Берлин да изплати принудителен заем, датиращ от нацистката окупация.

"Разликите трябва да бъдат преодолени“, каза Мицотакис.

Берлин твърди, че въпросът е решен отдавна.