Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц разкритикува "развълнуваните изявления" в дебата за доставката на бойни танкове на Украйна, съобщава националният ежедневник Die Zeit.

"Потребността на някои да казват нещо на всеки десет минути“ не трябва да води до решения, "свързани с войната и мира“, предупреди Шолц. Когато става въпрос за допълнителна подкрепа за Украйна, Берлин "винаги ще действа в тясна координация с нашите приятели и съюзници", повтори позицията си германският канцлер.

Правителството на ФРГ все още не е получило официални искания от страните партньори, по-специално Полша и Финландия, за разрешение за прехвърляне в Украйна на танкове германско производство Leopard. Това подчерта на брифинг по-рано говорителят на кабинета Кристиане Хофман.

През последните месеци Украйна настояваше Берлин да я снабди с Leopard, но канцлерът на ФРГ Олаф Шолц многократно заявяваше, че Германия ще действа само в координация със своите съюзници по този въпрос. Той посочи, че досега нито една държава не е снабдявала Киев с танкове западно производство. Натискът върху канцлера по този въпрос обаче се увеличи значително през последните дни, след като Полша обяви, че прехвърля танкова рота на Украйна.