В понеделник германският канцлер Олаф Шолц заяви, че германските производители на оръжие могат да разчитат на неговото правителство да увеличи военните разходи и да изпълни целта на НАТО за 2 % от БВП, и призова държавите от ЕС да преминат към масово производство на военна техника чрез съвместни и дългосрочни поръчки, съобщава Reuters.

Шолц направи тези бележки, след като бившият американски президент Доналд Тръмп предизвика възмущение сред съюзниците на САЩ, като предположи, че Съединените щати може да не защитят съюзниците си от НАТО, които не отделят достатъчно средства за отбрана срещу евентуална руска инвазия. По време на мандата си Тръмп публично разкритикува държавите, които не успяват да изпълнят целта на НАТО да изразходват 2% от БВП за отбрана. Канцлерът Шолц заяви, че отбранителната индустрия на ЕС и Германия трябва да премине към масово производство на оръжия, тъй като войната в Украйна разкри, че европейските производители изпитват големи трудности да задоволят търсенето на боеприпаси.

"Трябва да преминем от производство към широкомащабно производство на отбранително оборудване", заяви Шолц, откривайки площадката на бъдещия оръжеен завод на Rheinmetall в Унтерлус, където се намира най-големият военнопромишлен комплекс в Германия.

"Не само Съединените щати, но и всички европейски страни трябва да направят повече в подкрепа на Украйна. Поетите досега ангажименти не са достатъчни. Само силата на Германия не е достатъчна", заяви той. Шолц: Германия ще изпълни целта на НАТО за 2 % от БВП. Според канцлера германската военна и отбранителна промишленост вече може да разчита на ангажимента на Берлин да изпълни целта на НАТО за 2 % от БВП: "Това е спешна необходимост. Защото, колкото и да е жестоко, това е реалността: не живеем в мирни времена", добави Шолц.

Той подчерта, че това е "сигнал" към европейците да увеличат значително базата на отбранителната си индустрия. Според канцлера войната в Украйна и "имперските амбиции" на руския президент Владимир Путин представляват "голяма заплаха" и "този, който иска мир, трябва да успее да възпре евентуалните агресори".

Въпреки че от началото на руската инвазия държавите от ЕС изпратиха на Украйна оръжия за милиарди евро, те все още далеч не са достигнали достатъчен капацитет, за да могат да подкрепят трайно Киев и да попълнят собствените му запаси. "Силната отбрана изисква силна индустриална база. Тя ще види бял свят, ако ние, европейците, съберем глави, обединим ресурсите си и дадем на индустрията перспективи за следващите 10, 20 или 30 години", подчертава той. Шолц призна, че Германия отдавна е лош пример в това отношение, тъй като политиката ѝ в областта на въоръженията "се води така, сякаш се купува автомобил", без дългосрочно планиране, от което се нуждае отбранителната индустрия, за да инвестира в допълнителни способности: "Ако искам да си купя VW Golf след две или три години, то днес знам: той ще съществува. Може да ми се наложи да чакам три или шест месеца за него, но след това автомобилът ще бъде в двора", заяви той.