Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц потвърди, че няма да има мирно споразумение за украинския конфликт. Гражданите на Украйна се бориха "за своята свобода и съществуването на своята държава“, подчерта Шолц в реч пред Бундестага. "Ето защо не може и няма да има мирно споразумение през главите на украинците“, цитира думите му германския национален ежедневник Die Zeit.

"Вие не допринасяте за мира, ако тук, в Берлин, викате "Никога повече война“, и в същото време изисквате всички доставки на оръжие за Украйна да бъдат спрени. Защото знаем каква съдба очаква украинците под руска окупация. Ако Украйна спре да се защитава, това няма да е мир, това ще е краят на Украйна. Следователно помощта за Украйна ще продължи“, подчерта Шолц.

"Продиктуван мир срещу волята на жертвите е изключен не само поради морални причини. Но и ако имаме предвид благополучието на собствената си страна и сигурността на Европа и света“, обясни канцлерът на ФРГ.

Шолц отново призова руския президент Владимир Путин да прекрати войната. Русия все още разчита на военна победа. "Но тази победа няма да дойде – също и защото ние и нашите партньори продължаваме да подкрепяме Украйна. Путин греши, когато вярва, че времето играе в негова полза. Колкото по-скоро Путин разбере, че няма да постигне своите империалистически цели и че международната общност няма да толерира нарушаването на международното право от негова страна, толкова по-голям е шансът на тази война да се сложи край“, увери Шолц.

Канцлерът призова Китай да не предоставя на Русия оръжие. "Не доставяйте оръжие на агресора Русия“. По-скоро Пекин трябва да използва влиянието си върху страната, "за да настоява за изтеглянето на руските войски“, обясни още той.