Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц ще издигне отново кандидатурата си за поста на следващите избори за Бундестаг, които трябва да се проведат през 2025 г. Това заяви социалдемократът в интервю за редакционната група Funke, откъси от което публикуват водещите германски медии.

"Разбира се, че ще издигна [моята] кандидатура. Искам правителствената коалиция да бъде в силна позиция, за да получа отново мандат [за ръководене на кабинета]“, подчерта политикът.

Шолц представлява Германската социалдемократическа партия, която спечели парламентарните избори през 2021 г.. Тя формира коалиция със "Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП). Според последните социологически проучвания към настоящия момент тези три партии не биха могли да съставят правителство на мнозинството, тъй като едва 44% от анкетираните са готови да гласуват за тях. Партиите губят популярност поради трудната ситуация в икономиката: благосъстоянието на гражданите пада на фона на 10% инфлация поради нарастващите цени на енергията.

Коментирайки последните социологически проучвания, Шолц каза, че е "доволен от доста стабилната" работа на своето правителство.

Повече от 40% от германците смятат, че бившият канцлер Ангела Меркел би могла по-добре да се справи с настоящите предизвикателства като ръководител на правителството от Шолц, който встъпи в длъжност на 8 декември миналата година, според института за проучване на общественото мнение Civey.