Ситуацията в Украйна оказва влияние върху германското общество, на този фон гражданите на ФРГ трябва да продължат да проявяват солидарност и през новата година, а Западът ще продължи да подкрепя властите в Киев. Това подчертава канцлерът на ФРГ Олаф Шолц в обръщение към сънародниците си по случай Нова година, чийто текст бе разпространен в германските медии.

По думите на Шолц "една трудна година е към своя край", продължаващите военни действия в Украйна "тревожат мнозина" в Германия. "Тази повратна точка също е изпитание за нас и нашата страна... Всички усещаме последиците от войната в ежедневието си - независимо дали сме в магазина или на бензиностанцията, плащайки сметките си за ток или газ“.

Шолц посочи, че Украйна продължава да се защитава, отчасти благодарение на помощта на Запада. "Ние ще продължим да подкрепяме Украйна. ЕС и НАТО не допуснаха разцепление [в редици си], както се случи по време на минали кризи. Ние сме единни, както никога досега“, увери канцлерът на ФРГ.

Част от новогодишното обръщение е посветено на ситуацията с природния газ в Германия. Шолц припомни, че страната е завършила изграждането на един терминал за прием на втечнен природен газ (ВПГ) и планира да отвори още няколко в началото на следващата година. "По този начин ние допринасяме за нашата и европейската независимост от руския газ в дългосрочен план“, заключи канцлерът.

Той посочи списък с нови социални и данъчни придобивки, които ще влязат в сила от следващата година. "Нека продължим да следваме пътя, който започнахме. Нашата сплотеност играе голяма роля. Нека останем единни през следващата година".