Германският канцлер Олаф Шолц заяви в събота след среща с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в Джида, че Берлин иска да задълбочи енергийното партньорство между двете страни, предава Reuters.

По думите му партньорството трябва да надхвърли изкопаемите горива, за да включи водород и възобновяема енергия.

Германия, доскоро силно зависима от Русия за газ, се стреми да диверсифицира своите енергийни доставки, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари. Саудитска Арабия е един от най-големите производители и производители на петрол в света и потенциално може да замести руските доставки.

Освен това канцлерът заяви, че в разговора си с престолонаследника е засегнал въпроси от сферата на човешките права.

Видни германски политици от редица партии призоваха Шолц да се заеме с въпроса в статия в събота в Der Spiegel.

"Можете да предположите, че нищо не е останало недоизказано“, отговори той, когато го попитаха дали е обсъждал и убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Убийството на Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул преди четири години предизвика глобален протест и оказа натиск върху де факто владетеля на Саудитска Арабия, припомня агенцията,

В доклад на американското разузнаване, публикуван преди година, се казва, че принцът е одобрил операцията за убийството или залавянето на Хашоги, но саудитското правителство отрече каквото и да е участие на престолонаследника и отхвърли констатациите в доклада. Оттогава Рияд изпадна в немилост пред западните столици.

Но в знак на размразяване на отношенията след началото на войната в Украйна американският президент Джо Байдън и френският президент Еманюел Макрон посетиха страната и се срещнаха с принца в желанието си да намерят алтернативни доставки на руските енергийни ресурси.